Tilbake til hovedsiden Referater fra avholdte turneringer Oversikt over Pub Opens profiler Pub Opens adelskalender Pub Opens lover & regler Linker til noen baner Litt humor Diverse nyttig informasjon
PUB OPEN 2008
Six ladds in the utlandet.
Årets utgave av Pub Open var 10 års jubileum. Det var tidlig enighet om at vi ved en slik anledning skulle prøve å gjøre noe et eller annet ekstra ut av det. Valget falt på Skottland, nærmere bestemt litt Links-golf i områdene rundt der vuggen stod i St.Andrews – Fife. Helgen var den samme – første hele helg i September. Torsdag 4. til søndag 7. for å være pinlig nøyaktig, noe denne referenten ikke har tenkt å være så stram på senere.

 

TORSDAG
Leif med armene fulle av sandwiches


Vi ble enige om en "Mulligan", og da er det jo greit med driver'n


Ganske tøff start på bunkerne i Skottland


Retningen er fastsatt, og ....


Leif er klaaaar


Terje på tååå hev ved balltreff


Idylliske Skottland


Slapp-off i solnedgang

FREDAG
1.tee på St.Andrews Jubilee


Eirik med prøvesving laaangt unna tee


Vidar er første man ut ...


... mens flight nr. to følger spent med


Kjekt med baneguide


Ikke helt fornøyd Eirik ?


Hvilken vei skal vi slå nå Arne ?


Vidar viser vei


Jadda !!!!


Leif, deep down


Stilig bukse Terje !!


Leif på oppløpet på 18. fairway


Vidar er tørst nå


Terje leser opp resultatene


Arne med en fin-fin 2.plass ...


... og Haakon med fortjent seier i Pub Open


Årets Master mottar Seidelen


Six ladds in the utlandet

LØRDAG
1.tee i vindhælvete


Eirik forsøker å skremme bort vinden


Haakon er litt usikker på utfallet av det slaget


Likeså Leif


Retning rett øst ... i motvind


Eirik litt "off fairway" ...


... men kom nesten frem til green


Slitne, mette, og fremdeles med øresusFoto:
Vidar Furuseth og
Haakon Vardal
TORSDAG
Seks staute karer møttes på Gardermoen på formiddagen etter å ha fløyet, bilt, busset eller toget seg frem. Leif Kjønnås, Terje Vangen, Håkon Vardal, Arne Olaussen, Eirik (regjerende mester) Bergerud og Vidar Furuseth var så godt som rede til the battle of Scotland.
Noen få timer senere var vi der.
Første stopp. Lundin Golf Links, på veien opp til St.Andrews fra Edinburgh. Vi rakk det ! Logistikken funka ! Og hadde det ikke vært for den litt tilårskommne britiske konservative gubben i startbua, så hadde vi slått ut på tidene 15.16 og 15.24. Lokal høyrekjørt tid.

Mot normalt, og mot alle odds og værrapporter, så skinte solen og det var bortimot vindstille.
Banen lå der grønn og fin, mellom byen og havet, klar til å ta imot Six ladds in the utlandet.

Det skulle spilles det vi kaller poengmatch. Tre mann i hver ball. Det ble høytidlig trukket (kastet mot peg) hvem som skulle gå med hvem. Første ball ut : Arne, Eirik, Vidar. Dette skulle vise seg å bli en kamp til siste slutt mellom Arne og Eirik. Vidar meldte seg meget tidlig ut, og konsa vel mest om å prøve å ha det hyggelig når man tross alt spiller sin mest ræva golf på mange år, på den beste banen man har vært på, på tilsvarende lang tid.

Arne åpner knall tøft. 2 par, 4 bogey og 3 dobble første 9. 30 matchpoeng. Eirik og Vidar stryker regelmessig. Har Arne festet grepet for godt allerede. Vidar fortsetter og stryke meget regelmessig, Arne mister litt av flyten. Eirik kommer som en tiger. 3 par, 3 bogey og 3 dobble siste ni. 30 matchpoeng. Her blir det jevnt mellom de to herrer. Vidar viste seg å være stabil. 8 + 8 matchpoeng. De to herrene Olaussen og Bergerud også likt. 46 matchpoeng på hver. Vinneren blir Eirik med lavest hcp av de to. Han kunne bare begynne å glede seg til sin første gratis ale på skottsk jord. Vidar bladde opp noe senere på kvelden. Oversikt.

Andre ball ut : Terje og Leif åpner best med henholdsvis 2 par og 3 bogyer, og 2 par og 4 bogyer. De siste ni dro imidlertid Terje ifra, med 1 birdie, 3 par og 3 bogyer. Haakon datt av enda noen hakk de siste ni, men havnet på en fin tredjeplass. Oversikt.

Ganske glade, ganske sultne og ganske slitne dro vi til gjestehuset vårt i St.Andrews, Montague Guest House. En flott plass bare et ok nier jern fra utslaget på the Old Course.

En kjapp dusj og vi var oppe igjen. En liten kork eller to med vår medbrakte gamle danske venn, og vi la i vei for å spise, og bli kvitt spillegjelda.
God mat og godt drikke var en perfekt avslutning på dagen før dagen…

Referent:
Vidar FurusethFREDAG
Jubileumsdagen var kommet. Golfens mekka, St.Andrews, var inntatt, og det var idag det skulle kåres nok en Pub Open Master.
Vi tenkte nok alle at årets turnering ville henge høyt på adelskalenderen. Og det var kanskje også denne tanken som gjorde oss en smule nervøse på det første utslaget.

Dagens flighter ble, ved hjelp av korte og lange sugerør, trukket på pub'n kvelden før, og bestod av: #1 Arne, Leif og Vidar.  #2 Eirik, Haakon og Terje.

På hull 1 (par 4) ble det registrert følgende score (slag) på oss; 6, 7, 6, -, 7, 6, så jevn var ihvertfall åpningen. Det fortsatte med; 8, -, 4, 8, 7, 5, på hull 2 (par 4), så det virket her som om det var Vidar som taklet nervene best. Den videre poengsankingen kan sees her.

The Jubilee Course er den, av de fem St.Andrews-banene, som er nærmest kysten. Dette gjorde at vinden i stor grad var mye "i spill". Vi var vel enige om at banen var morsom å spille. Spesielt siden de fleste av oss hadde liten eller ingen erfaring med skikkelig links-baner. Det med vind er helt normalt her ved kysten, og regn må man også regne med. Men også idag unngikk vi nedbør, så vi endte bare opp med tildels mye støy i ørene, etter fire timer med vindsus.

Haakon og Arne utgjorde tetduoen, og holdt rimelig bra følge. Etter hull 11 så stod de faktisk likt, med 17 poeng hver. Se her. Men derfra og ut dro bare Haakon ifra. Terje hadde en sluttspurt på de siste 3 hullene, hvor han fikk 3 par på rappen. Dette var dog for seint til å gjøre noe med den tidligere nevnte duoen, men tredjeplassen var ihvertfall sikret.

Vi avsluttet dagens høydepunkt med mat, drikke og premieutdeling i St. Andrews Links Clubhouse. Et klubbhus på et nivå, noe høyere enn hva de fleste av oss hadde satt våre golfsko i tidligere. Men premieutedeling måtte vi jo ha. Både for Pub Open, og selve Masters.
Premier for Pub Open bestod i år av reine cash. Både til vinneren og runner-up'n. Med en klausul om at pengene måtte brukes til å handle inn golf-stash.
Haakon tok frem det store smilet når han mottok Masters premien; Den o-store seidelen.
Hans første napp i denne vandreseidelen, på vårt 10-års jubileum, i selveste St. Andrews.
Ikke rart gliset hans nesten møttes bak i nakken.

Referent:
Terje VangenLØRDAG
Godt å våkne opp som Master. Min første suksess i turneringen og det på selveste St. Andrews. Ikke Old Course riktignok, men dog. Det oser historie av Jubelee også.
Vel, vel på tide å komme ned på jorda igjen. Om gårsdagens konkurranse var turens høydepunkt så skal man ikke kimse av dagens lagkonkuranse på Craighead heller. To lag med tre spillere på hvert lag. Beste poengsum på hvert hull teller. Best totalsum gir seier. Lagene er allerede trukket med følgende resultat. Lag 1: Terje, Arne og Vidar. Lag 2: resten, dvs. Leif, Eirik og Haakon.
Nede i spisealen på Montague House er gutta allerede i gang med frokosten. Egg og bacon. Ingen haggis i dag? Den gjorde vi oss ferdig med første dagen.
Vertinnen kommer inn og vi spør om en liten oppdatering på værfronten. ”- its going to be dry, but it is very windy”. Very windy? Det blåste jo ganske jævlig i går også. ”-Yesterday was nothing” fortsetter dama, ”where are you going to play today?”. Craighead. “Oh, Craighead…” Utfra ansiktsutrykket hennes å dømme, virker det å være et dårlig valg av bane. Craighead ligger nemlig ytterst på en odde ut mot havet, med null skjerming mot vind, noe som skal vise seg å bli en smule utfordrene for noen og enhver.

Men først skal vi trene, og det på St. Andrews treningssenter. Ikke noe dritt mao.
På vei ned til bilen, som står parkert på strandpromenaden får vi virkelig kjenne på været og ikke minst se resultatet av vindens herjinger. Søpplebøttene ligger slengt på fortauene og folk har problemer med å holde seg oppreist. Vi får litt bange anelser, men er enige om å gjøre et forsøk. Treningssenteret ligger i hjerte av golfanlegget i St. Andrews. Drivingrangen er av det avanserte slaget med ”innedørs” utslagsmatter, gjerne med video hvis man ønsker det. Her kan man også få lagt om køllehåndtak, i en håndvending, hvis man har behov for det. På noen av utslagsmattene heller man ballene ned i en liten ”kum”, legger på lokket og vips kommer en ball opp ferdig plassert på peg. Høyden justeres med et enkelt håndgrep. Veldig artig for oss som er vant til langt enklere forhold.

Etter en snau times trening er vi klar for å kjøre avgårde til banen. Det er meldt om vanskelige kjøreforhold pga. vinden, men vi kommer oss trygt fram til Crail og Craighead Links.
Utsikten mot det frådende havet er ubeskrivelig. Vi priser oss lykkelig over å være på land og ikke i båt. Etter å ha gjort unna formalitetene er vi klare for å slå ut i motvinden. Og hvilken vind: mellom 15 og 20 m/s er mye i golfsammenheng. Vi kommer oss avgårde på et vis.
Banen er i glimrende stand og omgivelsene er flotte, men den helvetes vinden gjør det hele til en parodi. På første hullet blåser Leif sin bag over ende, med det resultat at driveren knekker. Både utslag, fairwayslag og putting er mildt sagt krevende når vinden river og sliter i kropp og køller, men etterhvert får vi et visst tak på det.
Av artige episoder underveis kan feks nevnes Eiriks tilsynelatende glimrende chip på hull seks. Tilsynelatende glimrende fordi ballen etter å ha hatt fin retning mot hullet, blir tatt av vinden ca. 10 cm fra hullkanten, tverrvender og blåser ned i bunkeren. På hull elleve skjer også noe interessant. Leif putter i sterk medvind og ballen stopper fem cm fra hullet og blir liggende å dirre i vinden. Leif går bort til ballen, stiller håndflaten rett bak ballen og løfter den raskt opp. Hva skjer, jo ballen blåser rett ned i hullet. Artig liten effekt som blir behørig diskutert under middagen og resten av kvelden. Hvordan kunne dette skje??
Etterhvert som vi jobber oss gjennom banen lærer vi en del triks, som f.eks. å ”snuble” på greenen for å skjerme ballen mot vinden etc.
Uansett begynner vi virkelig å tappes for krefter etterhvert, og vi er alle svært lettet da hull 18 er unnagjort. Timingen er perfekt, for da vi begynner å rusle mot klubbhuset kommer regnet, vannrett.
Den gode følelsen kommer inne i klubbhuset. Det er ubeskrivelig deilig å sette seg ned i en god stol, med god mat og drikke. Og tross alt hadde det vært en ny og artig erfaring å spille under slike forhold.

Forholdene på banen reflekteres i poengsummene som ble lave, men svært jevne:
Arne: 14 poeng, Vidar: 13 poeng, Terje: 13 poeng, Eirik: 12 poeng, Leif: 11 poeng og Haakon: 10 poeng. Lag 1 fikk 27 poeng, mot lag 2 sine 22 poeng, og gikk av med seieren.
Her er en oversikt.

Kvelden ble behørig feiret på puben som ligger rett ved Old Course sitt ærverdige klubbhus, samt på en av byens beste restauranter.

Med hilsen og takk for en super tur

Referent:
Haakon VardalPUB OPEN 2008
Pl.
Navn
Poeng
1.
Haakon Vardal
27
2.
Arne Olaussen
23
3.
Terje Vangen
22
4.
Leif Kjønnås
19
5.
Vidar Furuseth
17
6.
Eirik Bergerud
13


Årets Open-vinner
Haakon VardalTHE MASTERS 2008
Pl.
Navn
Poeng
1.
Haakon Vardal
27
2.
Arne Olaussen
23
3.
Terje Vangen
22
4.
Leif Kjønnås
19
5.
Vidar Furuseth
17
6.
Eirik Bergerud
13


Årets Master
Haakon Vardal