Tilbake til hovedsiden Referater fra avholdte turneringer Pub Opens adelskalender Pub Opens lover & regler Linker til noen baner Litt humor Diverse nyttig informasjon
PUB OPEN 2015
Først, la oss snakke om været! Man må alltid snakke om været først: Sol. Regn, mye regn - og enda mer enn mye regn! Sol, og litt vind. Så, over til sport: 3 dager, 4 runder og 60 hull. Tellefeil? 4x18? Feil i multiplikasjonen? Niks!

Dette skulle bli PO-helgen der vi skulle prøve et nytt spilleopplegg:
Fredag: Match/Seriematch, 1 runde
Lørdag: Master, 2 runder
Søndag: Best ball, 1 runde

I grove trekk så ble endringene fra tidligere PO’er slik: PO ble utvidet med en dag, fredag, Masterrunden flyttet fra én runde på søndag til to runder på lørdag, og det hele avsluttet med Best ball på søndag. Tre spilleformer og mulighet for fire tellende selskapsrunder.

FREDAG
Altså: Fire fine fyrer møttes på Mjølkerød GK fredag kl. 14, for en innledende og oppknekkende runde. Som nevnt: skyfritt og sol og det betød stuttbukser og bare legger på gutta. Vi var klare for å åpne PO-helgen med en seriematch og vi supte i samlet tropp ut i solbadet.

I det startskuddet gikk, ble det plutselig en diskusjon om hvordan en seriematch egentlig spilles, for denne spillformen står jo ikke beskrevet noe sted. Men som opphavsmann kunne undertegnede klart og tydelig for all ettertid redegjøre for hvordan dette spillet, som ble unnfanget i Borås sent på 90-tallet, skal spilles.
Med 4 spillere så blir det slik: Alle spiller 3 matcher à 6 hull mot de tre andre i flighten, altså alle i match mot alle i løpet av runden. Etter hver match blir det tildelt 2 poeng for seier, ett for uavgjort og 0 for tap. Alt basert på Stableford, og så summeres hver spiller sine poeng (ikke slag) fra sine 3 matcher og den med flest poeng vinner.
Dersom like antall poeng så er det Matchforskjell (tilsvarende målforskjell) for de aktuelle spillerne som avgjør.
Hvis fortsatt likt: Innbyrdes match. Hvis fortsatt likt: Lavest hcp. Hvis fortsatt likt: Likt. Sånn er det med den saken. Og er det tre i flighten kan det samme gjøres med 2 matcher à 9 hull.
Seriematchen: Vidar og Terje har funnet hullet og anviser Haakon bak et tre og stein. Kjekkasene sine baller lå mere åpent denne gangen, derfor var de kjekkaser - denne gangen… Og der er Vidar på vei mot greenen og hullet. Der ligger deres tre baller fint samlet til venstre for greenen. Og den til høyre PÅ greenen? Hvem? Fotografens!

Så tilbake til indre bane. Matchene og resultatene ble som følger:
Hull Spillere
Matchforskjell
Poeng
1-6 Terje vs. Eirik
2-0
Terje 2p. Eirik 0p.
1-6 Haakon vs. Vidar
0-2
Haakon 0p. Vidar 2p.
7-12 Vidar vs. Terje
0-1
Vidar 0p. Terje 2p.
7-12 Eirik vs. Haakon
2-0
Eirik 2p. Haakon 0p.
13-18 Terje vs. Haakon
0-0
Terje 1p. Haakon 1p.
13-18 Vidar vs. Eirik
1-0
Vidar 2p. Eirik 0p.

Og det ga denne tabellen:
Spiller
Matchforskjell
Poeng
Terje
3-0
5
Vidar
3-1
4
Eirik
2-3
2
Haakon
2-2
1

Terje viste her styrke med kun å avgi ett poeng. Før siste runden var Vidar enig med seg selv om at med seier over Eirik og Terje med tap for Haakon, hadde han sjansen til å slå Terje i siste matchen. Dette basert på lavere hcp.
Så skjedde ikke og dermed så ble det ikke noe mer snakk om dette. Men som opphavsmann for denne varianten og siden denne har en veldig sterk knytning mot serieprinsippet understrekes det at det er Matchforskjellen (ref. målforskjell) som gjelder og denne er innført i tabellen. Dette for å skille spillere med like poengsummer før eventuelt hcp spiller inn. Men dette vil sikkert bli betydelig diskutert dersom formen skal benyttes igjen. Tilbake til kampen:
Terje skal ha all honnør for seieren, og Haakon som sistemann, bladde med glede opp penger for en øl (eller ekvivalent) til Terje senere på kvelden.
Noe av problemet til Haakon denne dagen kan sees her på hull 14.Fint vær betyr også mer venting – og en pust i bakken. Men vi kom i gang igjen og spilte inn i solnedgangen. Four, poor, lonesome golfers, far away from home…

Livet går fort, men golfingen går ikke alltid like fort, og runden tok drøye 5 timer. Det var ikke vår skyld selvfølgelig…
Uansett, det var bare å kaste seg i bilen og komme seg nedover til Stenungsbaden Yacht Club hvor vi skulle tilbringe tiden utenom golfbanene denne helgen. Sen ankomst, hotellet var i høy stemning og passe svette spaserte vi forbi den nette rødkjolekledte sangerinnen ved pianoet i våre bare legger og slitne sko, før vi gjorde oss klare til mat og "nøja".
At rommene lå i etasjen under nøja’n og dunk-dunkbassen visste vi ikke om før da. Vi spiste og snabb-nøjade, for lørdagen skulle vi tidlig opp for PO Master. Alvor!
Kl. 23:30 byttet Haakon og Eirik rom til langt ut på fløyen. Da snorket Terje og Vidar under nøja’n allerede. Snart snorket alle.

LØRDAG
Lørdagen oppsto tidlig. Dagen da det nye konseptet skulle prøves ut: Den som samler flest poeng på to runder skal få motta den O' Store Seidelen. Altså to Masters-runder på en dag. Og etter en lang dag kåres årets PO Master, som så feires på bankett etterpå. Det hele skulle avgjøres på Kungälv Kode GK.

yr.no meldte om muligheter for en del regn i de tidlige morgentimene dvs. når vi hadde utslag, men det skulle gi seg raskt. Vi kom oss opp 6:45, spiste 7:00 og sto klare til utslag på 8:00. Intet regn ennå. Mistenksomme? Nei da, bare fornøyde… Ikke sant? Joda, joda, joda!

Men det tok ett hull, så begynte det å dryppe. Så et hull til, så begynte det å regne. Sånn passe, men vått. Eirik løp innom proshopen etter hull 2 og kjøpte seg paraply. Genialt! Regnet stoppet med en gang..! Vi kjørte på videre, kikket på himmelen og prøvde å tolke hvilke veier de mørkere skyene tok. "De kommer jo ikke hit" sa vi og hadde rett. En liten stund. Så kom det. Effekten av paraplykjøpet var 190 % borte. Store dråper. Øsende regn. Vi fortsatte. Green 4 var rimelig blaut, green 5 hadde overvann og green 6 var oversvømt. Og det fortsatte og bøtte ned. Vi tåler jo litt regn, men her var det vannet som bestemte over ballen, og ikke vi, så da ble det retten og sletten urettferdig – som vi voksne sier...
Vi gikk av etter 6 hull og vadet tilbake til klubbhuset.

Vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått, vått.

Rett og slett godt å komme seg inn og få av seg alt det våte. Tørking over en lav sko… sokker i stoler og føning av sko og bukser (ser ikke bra ut..!). Tørking av bagger og det meste som var oppi baggene. Stor kreativitet og stor innsats for å bli klar til å gå på igjen så snart det lot seg gjøre. Regnet roet seg og sluttet etter hvert. Men greenene lå fortsatt under vann og vi måtte bare vente. Så det ble en øl. Og mat. Det var bare å håpe at vi kunne få til en hel andrerunde. Vi skulle hvert fall være uthvilt til det… Og vi klarte å unngå å sitte og drikke oss helskjeve på øl – vi er jo tross alt seriøse..! Overvannet på greenene sank sakte men sikkert, og en times tid før vi egentlig skulle slå ut så det såpass brukbart ut at det var mulig å komme i gang med litt seriøs idrett igjen.
Vi sjekket om vi kunne slå tidligere ut på runde 2 og jammen var det ikke ledig gitt! Det var visst en del som hadde snudd på vei til banen… Skjønner ikke det… Godt å dra i gang igjen etter 3 timer i klubbhuset. Men det var bløtt der ute. Veldig bløtt. But, but, we had to bark along.

Det gikk egentlig greit å spille. Noe flytting av ballen pga. tilfeldig vann ble det jo, men alt i skjønn harmoni og enighet (say no more!). Og solen brøt fram og smilte til oss. Eirik lå best an etter de 6 første hullene på førsterunden. På andrerunden ble han fort forbigått av Haakon, men tok tilbake lederballen igjen. Men det var tett løp mellom disse og bakfra krøp Vidar innpå. På hull 9/27 skilte det bare ett poeng mellom disse tre. Terje fikk en litt slakk start på andrerunden og skled tidlig ned på en fjerdeplass. Denne plasseringen holdt han helt inn til mål… På hull 11/29 og 12/30 dro Haakon ett par firepoengere og det skaffet ham den luken som skulle til for å dra seieren i land med tre poeng foran både Vidar og Eirik. Se utviklingen hull for hull her.

Vi kom i mål med en hel runde nummer to og fikk da 24 tellende hull. PO Masters øker mest! Kanskje 30 hull neste gang før vi topper med 36 og to fulle runder året etter? Hvorvidt det var en suksess, eller blir en suksess når vi får spilt to hele tellende runder, blir nok tatt opp på generalforsamlingen i 2016.


At vi gikk tidligere ut på andrerunden betydde at vi kom tidligere inn på hotellet og til en velfortjent hvil. Og mat. Spenningen var stor på om det skulle være nok mat til 4 utkjørte kropper – og hoder. Men det var det.
Stemningen var god, og Haakon fikk sin velfortjente premie og vandreseidel. Gratulerer til årets Master!

Søndag
På søndagen smilte solen til oss og stuttbuksene skulle i spill igjen. Vi trakk lag for å spille Best ball (Best ball her: To lag med to spillere. Hver spiller på laget spiller runden på hver sin ball, og den med flest stablefordpoeng på hvert hull blir brukt som lagpoeng på hullet). Lagene ble Vidar og Haakon (VH – ikke HV for det er Haakon Vardal) mot Terje og Eirik (TE – ikke ET… cannot phone home from the golf course you know…).

Vi var klare til utslag på Gullbringa Golf & County Club og første utslag ble gjort nærmere en km over fairway (kanskje litt svimmel etter banketten…). Vi hadde hvert fall god utsikt til å se at ballene våre krølle seg rundt trærne på både høyre og venstre side, før de gikk inn for landing i ukjent terreng. Men heldigvis så fant vi etter hvert ut at det var mye grønt der nede, og vi kom oss i greit gang.

De første hullene må sies å være rått parti og skaffet TE et forsprang det skulle bli vanskelig for VH å ta igjen. Etter 5 hull var poengene 14 – 5 (!!!) i favør TE. Og differansen holdt seg til runding, da det sto 22 – 13. Vi spilte og koste oss i sola. Banen var stedvis ganske preget av regnværet dagen før og mange bunkere var velfylte med vann. Det fikk meg til å tenke på den gjentagende kommentaren i PS Tiger Woods spill: "Now that's on the beach!": Bunkerne lå med fine strandlinjer og i en miniputt-tilværelse ville noen paraplydrinkparaplyer i sanden laget et ganske eksotisk preg over banen… Vel, etter runding så klarte TE å holde avstanden og også øke på med et par poeng inn mot mål. Det hele endte med en klar seier til TE med 40 – 29 over VH. Se utviklingen under. Det skal bemerkes at Terje og Eirik IKKE skrev seg ned selv om de klarte 40 poeng. Se utviklingen hull for hull her.

Oppsummert
Referent og arrangør Bergerud mener at det nye spilleopplegget var meget vellykket. Og et godt produkt etter en god og lang epostføljetongavklaring i forkant:

• Fint at vi alle var i gang på fredag og allerede da i gang med en knivskarp konkurranse i seriematch.
• Det viktigste var selve Master på lørdag: To runder og en velfortjent skål i ekte øl (eller lignende) av seidelen etterpå er jo helt på sin plass på en Pub Open. To runder gir hode, ben og armer flere utfordringer og lederen vil nok i større grad kunne variere mere enn tidligere. Pga. regnet fikk vi ikke prøvd dette ut på to hele runder i år, men vi fikk allikevel følelsen av hvordan det er å gå ut på en runde nr. to og prøve å holde den samme knivskarpe fokuset i nye 4-5 timer…
• Vi fikk en fin bankett på lørdagen uten anstrengelser til taktisk soving etc. før søndagen.
• Så kunne skuldrene senkes litt og Best Ball var absolutt en god tilvekst og artig på søndag. Men denne formen passer kanskje ikke så bra til ulike antall spillere?
• På minussiden må nevnes at seidelen slett ikke er god å drikke av (ref. Haakon the Champ). Den er nok mest beregnet til pynt! Men ritualer er ritualer og det er lov å drikke med begge henda…

Takk for en fin og innholdsrik helg og gratulerer med Master-tittelen Haakon!

Hilsen
Arrangør og referent:
Eirik Bergerud


Foto:
Eirik Bergerud
Haakon Vardal
Terje Vangen